Am amintit în articolul precedent, elementele necesare pentru realizarea unei picturi de calitate, printre care si suportul, pe care “așezăm” culoarea. Suportul clasic este hârtia, dar se poate prepara în mod special și o pânză, iar din materiale sintetice, se găsesc și cartoane, tratate cu diferite substanțe,emulsii ce fac posibilă aplicarea oricărei tehnici al cărei mediu este apa: aquarela, guașa, tempera, acrilicile, tușurile, pigmenții în stare pură, etc.
Am încercat mai multe tipuri de suport, dar cel mai convingator și mai credincios spiritului aquarelei, rămâne hârtia, care, nu îngrădește cu nimic modul de manifestare al apei, ci, zic, dimpotrivă. Bineînteles, e vorba de hârtia tratată anume pentru aquarelă. O hârtie obișnuita nu e potrivită în nici un mod pentru acest tip de pictură.
În prezent, se găsesc, din fericire, un mare număr de tipuri de hârtie ce pot satisface orice cerință artistică, de la cele mai delicate, până la cele ferme, fiecare cu trasături tehnice personalizate de fiecare brand în parte. Pentru o imagine clară asupra caracteristicilor hârtiei, și deci o ușurare în alegerea lor, voi folosi câteva clasificări simple și practice:
1. Raportul preț/calitate, împarte categoriile de hârtie pentru profesioniști, categoria studiu sau, în unele cataloage, student și o ultimă categorie, școală sau pentru activități cu copii;
2. Densitatea hârtiei, exprimată în prezentarea produsului, în greutatea pe metru patrat; astfel sunt:
hârtii ușoare între 30gr.-90gr/mp.,folosite mai ales în tehnicile de pictură orientală cu trimitere specială la pictura tradițională chineză și japoneză;
hârtii de greutate medie, de 150gr. – 300gr./mp., care sunt și cele mai folosite de artiști, atât pentru calitățile garantate cât și pentru raportul preț/calitate.
hârtiile grele, de 450gr.-800gr./mp.
3. Textura hârtiei, exprimată de producători, în termeni diferiți, dar cu referință la trei categorii de texturi:
fine, netede, cu textură foarte puțin pronunțată sau deloc, cu indicativul HP(presate la fierbinte);
texturi medii, ca relief al fibrei hârtiei, cu indicativul CP (presate la rece);
texturi foarte pronunțate, puternice,rugoase.
Sunt cunoscuti câțiva mari producători de hârtie, cunoscuți prin calitatea realizată, adevărate bijuterii tehnologice; amintesc câțiva, prin numele produsului lor, într-o ordine aleatorie: Arches, Canson, (Franța), Fabriani (Italia), Bockingford, Waterford (Marea Britanie), Strathmore, Yupo, Crescent (USA),Masa, Kinwashi, Unryu,Kozo (Japonia), Shuan, Ma, Pi (China).
Alegerea hârtiei potrivite, se face încercând; așa aflăm care din ele răspunde viziunii picturale, tehnicilor preferate cât și subiectului abordat. Modul de pregătire a hârtiei pentru pictură, diferă, mai ales în funcție de greutatea ei; cele ușoare se întind pe un plan se pictează și, după uscare se cașerează pe un suport mai solid, aici fiind vorba de pictura orientală, chineză sau japoneză.
Hârtia de greutate medie, se întinde pentru lucru în două moduri, după dorința artistului:
Pe un suport plan, rezistent la apă , după ce foaia a fost ținută în apă 15-20 minute,se întinde; cu un burete se presează moderat dinspre centrul foii înspre exterior, pentru a elimina excesul de apă dar și bulele de aer; se fixează un colț cu o clamă, se întinde trâgând de colțul paralel opus, și se fixează cu o clamă; apoi la următorul colț se procedează similar; se fixează apoi fiecare latură, la 5-6cm. distanță, cu clame;peste ele se aplică bandă adezivă.Dacă adezivul e superficial, se aplică pe bandă clei de oase sau alt adeziv diluat cu apă(la trei măsuri de adeziv, una cu apă).E necesar acest lucru deoarece, în apă hârtia se dilată, iar pe timp ce se usucă, se contractă dezvoltând forțe mari ce acționează maxim, pe marginile fixate ale hârtiei . După uscarea completă, de pe o zi pe alta,hârtia e perfect întinsă. Uscarea se recomandă a se face în poziție orizontală, pentru o uscare omogenă.
Un alt mod de întindere, se face cu un șasiu, ca cel folosit la întinderea pânzei pentru pictura în ulei, ce nu are articulațiile fixe,ci un sistem mobil de prindere al colțurilor,cu pene cu ajutorul cărora se poate întinde hârtia perfect plan.În această modalitate, nu este posibilă ridicarea de culoare, întrucât presarea necesară poate străpunge hârtia.
Hârtiile grele,de peste 300gr./mp.,nu au nevoie a fi fixate în acest mod, datorită densității lor mari.Se fixează doar cu bandă cu adeziv ușor,pentru a nu se mișca în timpul lucrării.Problema care o ridică acest tip de hârtie e că absoarbe ceva mai mult pigment, dar menține mai mult timp umiditatea necesară hârtiei, iar culoare se poate ridica ușor, chiar dacă se lucrează cu pigmentație mai intensă.
Trebuie știut că majoritatea producătorilor ,ca și vânzătorii de produse pentru arte, prezintă scrupulous caracteristicile produsului. O altă sursă de informare, sunt cărțile dedicate tehnicilor de aquarelă. Identificarea tipului de hârtie optim, e un pas înainte în dezvoltarea propriei viziuni artistice.