Pentru un răspuns e necesar a afla unde s-a născut. În nici un înscris nu aflăm exact de unde a răsărit întâia oară aceasta tehnică a artelor plastice.
Read MoreSuporturi pentru pictura in acuarela
Am amintit în articolul precedent, elementele necesare pentru realizarea unei picturi de calitate, printre care si suportul, pe care “așezăm” culoarea. Suportul clasic este hârtia, dar se poate prepara în mod special și o pânză, iar din materiale sintetice, se găsesc și cartoane, tratate cu diferite substanțe,emulsii ce fac posibilă aplicarea oricărei tehnici al cărei mediu este apa: aquarela, guașa, tempera, acrilicile, tușurile, pigmenții în stare pură, etc.
Read MorePrincipalele tehncici in acuarelă
După cum subliniam în articolul precedent, importanța apei este fundamentală în aquarelă, așa încât modul de folosirea a apei, definesc principalele tehnici de abordare a aquarelei:cea mai complexă fiind Ud pe ud , apoi cea denumită Ud pe uscat, uscat pe uscat.
Read MoreTehnici adiacente tehnicii “ud-pe-ud”
În rândurile ce urmează recomand câteva tehnici de realizare a texturii unui frunziș, a unui foliaj.
Această tehnică, o putem aplica ca detaliere, după ce s-au parcurs pașii descriși în subcapitolul A și B, și se materializează, în concret prin stropirea cu ajutorul pensulei, periuței de dinți, spray, pensule chinezești, cu părul mai lung, și alte instrumente de acest fel, în aria destinată frunzișului.
Read MoreFolosirea culorilor primare in tehnica “ud-pe-ud”
Orizontul de tehnici pe care-l deschide tehnica de baza, ud pe ud, este practic nelimitat, asemena fanteziei noastre de a experimenta, de a încerca noul, chiar și în mix-media, sau cu atât mai mult, datorită reacției cu totul speciale a mediului ce se cheamă APA, în contact cu alte substanțe.
Read MoreTehnica "ud-pe-ud"
Tehnica “ud pe ud” o găsim și-n limba engleză wet in wet, în germană, nass in nass, ca și-n franceză,humide sur humide, în toate lucrările de specialitate.
Read More