Tehnica "ud-pe-ud"

Tehnica “ud pe ud” o găsim și-n limba engleză wet in wet, în germană, nass in nass, ca și-n franceză,humide sur humide, în toate lucrările de specialitate.

Sub aspectul complexității, este cea mai dificilă dar cea mai spectaculoasă și cea care definește cel mai bine qintesența aquarelei, specificitatea ei, în comparație cu celelalte genuri ale picturii.Acesta tenica, tehnica uscat pe uscat și bineînțeles cea mixtă, sunt cele mai clar definite, sub aspect teoretic.

Revenind la tenica anunțată în titlu, este capital de reținut, importanța timpului și deci al tempoului în care trebuie pictat, tempou impus de apa depusă pe și în hârtie, conform ciclului apei , descris în articolele precedente.

Pentru reușită, trebuie formată o anumită mentalitate, o anumită filozofie ce să vă călăuzească în arta dvs.Propoziția este:nu există greșeală în aquarelă! La ce mă refer? În această tehnică, controlul apei este relativ și în aceași măsură de mare complexitate. Soluția este numai experimentul, lucrul neobosit și observația atentă a comportamentului apei.In aceași linie de gândire,în situația în care apa vă oferă un efect neaștepat de dvs., nu trebuie să vă blocați că ați greșit;dați libertate fanteziei și dezvoltați tema pe direcția indicată de efectul oferit de apă, mai ales că acesta de regulă e unic ,nerepetabil. Pictați cu bucuria surprizelor noului și nu cu teama de a greși! Numai așa se poate avea succes în Aqurelă! Acesta înseamnă, repet, înțelegerea provocării apei, înțelegerea deplină a apei.

Pentru a putea respecta tempoul, înainte de a începe pictare propriu zisă,trebuie rezolvate următoarele:1.Hârtia să fie pregătită,conform celor aratate în articolul privin suporturile.2.Culorile să fie activate și preparate în cantități suficiente. 3.Toate materialele necesare să fie ușor accesibile, la îndemână(nu veți avea timp de căutare!). 4. Pictați cu lumina venind din față, pentru a putea observa ușor ciclul apei, în ce situație e hârtia și ce operații sunt optime pentru fiecare etapă din ciclu.5.E recomandabil să aveți o mică schiță cu valorificarea spațiului, zonele luminate, umbrele , contrastele.7. Să aveți trasat desenul, reperele pe care le considerați utile,Nu încărcați desenul, cărbunele creionului va murdării culoarea.

Un alt avantaj al tehnicii ud pe ud este acela că vă permite să creați texturi care cu pensula sunt aproape irealizabile. De exemplu, folosirea cristalelor de sare în realizarea texturii foliajului arborilor, sau al fulgilor de nea.O lucrare în care dominantă a fost acestă tehnică, este Primăvara din albumul Trecerea(POT), destinat peisajelor.Frunzele de primăvara sunt realizate prin aruncarea cristalelor de sare în zona destinată frunzișului.Pensula a lenevit aici, a fost folosită foarte puțin la definirea trunchiurilor de mesteacăn.

Secretul acestei tehnici este unul singur:Timpul optim în care arunci cristalele de sare, pe hârtia umedă!Sarea se aruncă, când începe să dispară acest luciu:aveți la dispoziție 30-40 secunde, pentru efectul urmărit.Dacă aruncatți ceva mai repede, urmele vor fi mai mari,dacă aruncați mai târziu, mai mici, nesemnificative, sau chiar fara urmări, pentru că sarea reacționează numai în contact cu o anumită cantitate de apă.

Pe același moment, puteți avea efecte asemănătoare, nu identice, stropind cu apă curată, fie cu pensule,periuță de dinți, pieptene, sticluță cu dispozitiv tip spray, etc.

Revenind la exemplificări, tenica ud pe ud ,a fost dominantă în lucrările:Lumina Zăpezii 1,2,3.,Drum la Cisnădioara,Colibe în Apuseni, Taina Iernii, Gemenii sau Drum la Sibiel, din albumul Trecerea. Deasemenea a fost detereminant în realizarea atmosferei misterului în lucrările Vis Etern, Iubire din albumul Mit, ca și Lumina Lunii, Lumina Tăcerii și Ritm din albumul Haiku.Cu rezultat de mare expresie artistică a fost valorificată acestă tehnică în Magnoliile Mihaelei, Magnolii, Speranța-fondul, ce subliniază gingășia petalelor de Iris, Reflexii și Zâmbărețul, toate din albumul Flori pentru Anouk.